Házi komposztálás népszerűsítése
Tokodaltárón


Projekt azonosító: KEOP-6.2.0/A/11-2011-0279

A komposztálás a legősibb hulladék-újrahasznosító eljárás. Nagyanyáink, nagyapáink kertjének félreeső zugában megszokott szemétdomb, trágyadomb, esetleg trágyagödör nem volt más, mint egy valódi komposztáló "mű". Őseink számára ugyanis magától értetődő volt, hogy a háztartásban, a ház körül keletkezett olyan szerves anyagokat, amelyeket a háziállatok nem "hasznosítottak", a természet visszafogadta, hogy újra életet leheljen beléjük.

Hazánkban egy átlagos állampolgár évente kb. 300 kg hulladékot termel. Ennek a háztartási hulladéknak jelentős hányada, kb. 30%-a komposztálható szerves anyag.
A komposztálás lehetőséget ad arra, hogy a háztartásban és a kerti munkák során keletkező szerves hulladékokban lévő tápanyagokat visszajuttassuk a talajba.

A projekt célja, hogy megfelelő kommunikációval népszerűsítse a házi komposztálást a székhelyünk közelében található Tokodaltáró lakosai körében, ahol a komposztált hulladékot nem szállítják el közszolgáltatás keretében.

Az előzetes felmérés során kérdőív segítségével felmértük a lakosság környezettudatosságát, komposztálási ismereteit és hajlandóságát, hogy a projekt során megfelelő elméleti tudást és gyakorlati tudnivalókat oszthassunk meg a vállalkozó háztartások tagjaival.

A pályázat segítségével a tokodaltárói lakosoknak lehetőségük van háztartásonként 1-1 db 600 literes műanyag komposztáló edényt térítésmentesen igényelni, melynek január végi kiosztása alkalmával elméleti és gyakorlati útmutatást, tájékoztatást is nyújtunk. Ennek feltétele előzetes regisztrációval az elérhetőségi adatok megadása.

A regisztrált jelentkezőket 15 fős csoportokban komposztálási ismereteket és gyakorlatot bemutató csoportfoglalkozásra hívjuk meg 2015. január utolsó hétvégéjén, ahol a környezetnevelési szakember az elméleti ismereteken túl a ládák összerakását és használatát is bemutatja, lehetőséget biztosítva a résztvevők számára a kipróbálásra is. Majd az együttműködési szerződéskötés után átadásra kerülnek a komposztáló edények, valamint a komposztálási ismereteket összefoglaló kiadványok.

A megfelelő komposztálási tevékenységet folyamatos információs szolgálattal biztosítjuk interneten és telefonon keresztül.

A komposztáló edényzetek szétosztását követően a helyi médiumok igénybevételével bemutatjuk a projekt eredményeit a célterületen élő lakosság számára.


Nem muszáj kidobni a szerves hulladékot,
inkább készítsünk komposztot belőle,
így nem csak tápanyagot kapunk a növényeknek, de a környezetet is megkíméljük.